.

Asztrológia - Asztrológiai Tudástár

A tüdőt és általánosságban a légzést a Merkúr képviseli, és mivel a kommunikáció is a Merkúr területe, ez mutatja, hogy a légzés és a kapcsolatok erősen összefüggésben állnak egymással. A léghólyagok, ahol a levegő asszimilációja végül is megtörténik a Jupiter területe, amely azt jelzi, milyen mértékig tudunk környezetünk gondolataival, ötleteivel, légkörével azonosulni. Az élet energiája a levegőn keresztül áramlik belénk, minél mélyebb levegőt veszünk, annál több energiával töltjük fel magunkat.

Köhögés

A köhögés célja az idegen anyagok eltávolítása a légutakból, gyakran váladékürítéssel is jár, ha nagy mennyiségű a váladék, ez fájdalmas, nehézlégzéssel, mellkasi fájdalommal párosulhat. A köhögés, főleg az ugatásszerű, gyakran valamilyen rejtett, belső ellenállásra utal, melyet nem merünk kimondani. A tüsszentés, mely hasonló élettani esemény, nagyjából ugyanezt a célt szolgálja, bár a tüsszentés néha feszültségoldó hatású is lehet. A hörgőkben termelődő nyák szerepe a védekezéssel függ össze, a köhögés pedig egyfajta rejtett agresszió. megnyilvánulási forma, melyet nem merünk felvállalni, de amely mégiscsak, leküzdhetetlenül előtör belőlünk, jelzéseket adva le így egyszerre saját magunkról és a minket körülvevőkről is.

Bronchitisz

Hétköznapi nevén hörghurut, két fajtája ismert, a heveny hörghurut és a krónikus hörghurut. A krónikus forma a lelki gondok megoldatlanságát, berögzülését is jelzi. legalapvetőbb tünete a köhögés, amely a rejtett agresszió egyfajta megjelenési formája, illetve annak a félelemnek a megfogalmazása, miszerint a beteg nem kap szót, nem kap elég figyelmet. A krónikus bronchitis tipikusan a dohányos emberek betegsége, amely jelképezi a cigaretta révén saját maga ellen fordított agressziót, mérget. A dohányos saját magát csapja be, nem néz szembe a problémáival, nem vállalja fel saját magát, nem néz szembe a nehéz, kellemetlen helyzetekkel, így a becsapást, csalódást jelképező Neptunusz helyzetét is vizsgálni kell esetükben.

Asztma

Az asztma jórész pszichoszomatikus betegség, a természetes légzési ritmus elvesztése, légszomj kialakulás a fő tünet, a beteg nem képes teljesen kifújni a levegőt, a simaizomzat görcse miatt a hörgői beszűkülnek, illetve nagyobb mennyiségű váladékot termelnek. Pszichésen az asztma azt jelzi, hogy a beteg bent akarja tartani a levegőt, aktívan akarja élni az életet, szüksége van energiára, a passzivitást, elernyedést visszautasítja, képtelen elfogadni a dolgokat jelen állapotukban, megkülönböztetett bánásmódra vágyik. Az asztma eredetileg szűkkeblűséget jelent, tehát lelki beszűkülést is, de a félelmekkel, szorongásokkal i kapcsolatban áll, az asztmával együtt járó légszomj és fulladás komoly halálfélelemmel járhat. Az asztma gyakran párosul allergiával, amely azt mutatja, hogy tudat alatt a beteg valamire vagy valakire allergiás, nem bírja elviselni, legyen az a szexualitás, vagy egy konkrét személy. A horoszkópban a Merkúr, a Jupiter és az Uránusz kombinációi utalnak asztmára. A Merkúr jelképezi az anyagi világ elutasítását, kizárását, a verbalitásba menekülést, a Jupiter az elfogadást, az Uránusz pedig a függetlenséget, alkalmazkodási nehézségeket, együtt pedig jelzik, az asztmás beteg fél az életben igazán részt venni, fél azonosulni, fél, hogy nem fogadják el.

Légzési elégtelenség

A heveny légzési elégtelenség kialakulása mögött a tüdőben felgyülemlett folyadék áll, melyet okozhat tüdőgyulladás, félrenyelés, tüdőembólia, sérülés, égés vagy gyógyszer-túladagolás. Ha a beteg nem kerül sürgősen kórházba, halállal is végződhet. Lelki hátterében a hold áll, mely a tüdőben lévő folyadékot szimbolizálja, illetve a Jupiter, a tüdőhólyagokat ért károsodás miatt. Kritikus állapothoz vezethet, ha a beteg nem képes feldolgozni a betegséget okozó súlyos élethelyzetet, krízist, ha nem tudja érzelmileg feloldani, elengedni. Figyelembe kell venni a 4. és a 8. ház szögeit, bolygókapcsolatait, mivel ezek a házak az élet végével függenek össze.

Obstruktív szindróma

Három betegség együttesére alkalmazzák az orvosok ezt az elnevezést, mindhárom úgynevezett urbanizációs ártalom. A krónikus bronchitisz, az asztma és a tüdőtágulat ez a trió, amelynek legfőbb, közös tünete a levegőhiány, a légszomj, a túlzott nyáktermelődés okozta légúti szűkület. Előfordulásának gyakorisága magasabb a dohányosoknál, a városban, szennyezett környezetben élőknél, de genetikai okai is lehetnek kialakulásának. A Szaturnusz, mely a sorvadást jelzi, illetve a léghólyagok miatt a Jupiter játszanak fontos szerepet, de az Uránusz, a szabadság és a függetlenség jelképe is megjelenhet, utalva arra az erőfeszítésre, erőlködésre, mellyel a beteg a szabadságot, több levegőt keresi, de hiába. Az obstruktív tüdőbetegségek sok esetben kiindulási alapjai a tüdőráknak.

                               Tüdőgyulladás

       Az asztrológiában három bolygó jelzi a tüdőgyulladást: a Jupiter, mely az asszimiláció, a társadalomba való beilleszkedés jelképe, a Mars, mely a gyulladás, azaz az elfojtott agresszió, harc, küzdelem jelképe, illetve a tüdőt jelképező Merkúr. Kialakulás számos ok miatt lehetséges, vírusfertőzés, bakteriális fertőzés, allergiás megbetegedés. Leggyakrabban azoknál fordul elő, akik nem merik felvállalni gondolataikat elképzeléseiket, nem rendelkeznek elég önbizalommal, és hajlamosak a naivitásra, a túlzott idealizmusra, ezért a lemondásra és a túlzott áldozatvállalásra is hajlamosak. Az életbe való beilleszkedésünk, asszimilációnk nagymértékben függ céljainktól, vágyainktól, amike ha nem teljesülnek, nem leszünk képesek beilleszkedni, elmagányosodhatunk. A betegség a tudatalatti jelzése, menekülési útvonala, figyelemfelhívás.

Tuberkulózis

A tüdőgyulladáshoz hasonlóan életveszélyes betegség, melyet egy baktérium okoz, és amely az antibiotikumok és a védőoltások felfedezésével szinte teljesen visszaszorult. A múlt században a rossz életkörülmények, penészes lakóhelyek, legyöngült immundrendszerek miatt a szegényebb néprétegek betegsége volt, szimbolizálva a beszűkült életlehetőségeket, válságokat, kilátástalanságot, teljes reményvesztettséget. Kezelése rendszerint elszigetelve, szanatóriumokban zajlott, jól mutatva, hogy az asztrológiában a nagyon súlyos betegségek a 12. ház által jelképezhetőek, amely az elkülönülést, magányt, elszigeteltséget, kórházat jelképezi.

Tüdőtályog

A tüdőtályog egy elgennyesedett, váladékkal telt üreg, amely körül a szövetek begyulladtak. A gyulladás kialakulása részben az immunrendszer legyengülése miatt jön létre, amely beengedi a fertőzéseket. A leromlott immunrendszerű, alkoholista, kábítószer-fogyasztók körében nagyobb a megbetegedés valószínűsége. Lelki hátterében valószínűleg a lelki leépülés, a kilátástalanság, a céltalan élet áll, az élet problémái elől való elmenekülés. Fontos szerepet játszik a Plútó és a Mars, az immunrendszer jelképei, illetve az újjászületésé, azé a képességé, melynek segítségével a kilátástalan, reményvesztett helyzetekből is talpra tudunk állni, és amely a társadalom számkivetettjeiből hiányzik. Náluk a Neptunusz szimbolizálja a belső bizonytalanságot, önértékelési hiányosságot, amely testi-lelki leépüléshez vezet.

Cisztás fibrózis

A cisztás fibrózis örökletes megbetegedés, bizonyos mirigyek kóros váladéktermelésével jár, amely elváltozásokat okoz a tüdőben és az emésztőrendszerben. A betegek várható élettartama lecsökken. Mivel örökletes betegség, a horoszkóp 4. házát kell elemeznünk, amely az örökletes, karmikus terhekért felelős. Fontos szerepet játszhat a Plútó, az Uránusz és a Neptunusz, de a fokozott nyáktermelés miatt a Hold is érezteti hatását. Legtöbb esetben a szülőkkel való karmikus kapcsolat áll a háttérben, az abban résztevő érzelmek, melyeket a Hold, a Vénusz és a Neptunusz képvisel, illetve a szokatlan körülmények szimbólumaként a Plútó és az Uránusz.

Tüdőembólia

A tüdőembólia igazából keringési betegség, mert a tüdőt érinti, de súlyos keringési zavar okoz, vérrögöt képez, amely a tüdőben megakadva elzárja a keringés útját. Súlyos, életveszélyes megbetegedés, amely a két legfontosabb, létfontosságú rendszerünket, a légzést és a keringést egyaránt érinti. Mindkét terület az élethez fűződő kapcsolatunkat jelzi, ha nem vagyunk képesek a beilleszkedésre, ha nem tudjuk élvezni az életet, csak a szenvedést látjuk benne, akkor tudatosan vagy tudat alatt a halált keressük. A keringési rendszert a Nap szimbolizálja, a légzés a Merkúrhoz kapcsolódik, az elzáródást, beszűkülést pedig a Szaturnusz jelzi

Mellhártyagyulladás

Vírus vagy baktérium által okozott fertőzés, amely a tüdőt, illetve a mellkas belsejét borító hártya gyulladását okozza. Létezik száraz és nedves változata. Leggyakoribb tünete a köhögés és az éles mellkasi fájdalom, amely belégzésnél, köhögésnél erősödik. A légzés beszűkül, ami köhögést okoz. A Hold és a Vénusz területe minden nyálkahártya, de a Hold is fontos szerepet játszik, valamint a levegőt jelképező Ikrek is. A mellhártya viszont az Oroszlán és a Rák alá tartozik, a Rák képviseli a beszűkülést, elzárkózást, az Oroszlán pedig az adakozást, amely ha megakadályozódik, kialakulhat a mellhártyagyulladás.

Légmell

Ha a tüdőből visszamarad a levegő és beszorul a tüdő és a mellhártya közé, kialakulhat a légmell. Kiváltó oka lehet hirtelen erőlködés, terhelés mind testi, mind lelki szinten. Emberfeletti erőfeszítések válthatják ki, melyekbe a szó szoros értelmében beleszakadunk. A horoszkóp elemzése azt mutatja, hogy a beteg akarata, erőfeszítési, melyeket a Mars jelképez, nem sikerülnek, nem fogadják el őket, ezért kapcsolataiban rengeteg konfliktust él. A kapcsolatokat és a tüdőt is a Merkúr jelképezi. A gyógyuláshoz meg kell tanulnunk könnyíteni terheinket, lazítani, elfogadni, hogy nem minden probléma megoldható, és nem is nekünk kell mindet megoldanunk. Meg kell tanulnunk nemet mondani, el kell gondolkoznunk azon, miben szakadunk éppen meg, mi az, amiről a halálos veszély esetén sem vagyunk képesek lemondani. A légmell életveszélyes betegség, ezért a horoszkópban mindig vizsgálni kell a 4. és a 8. házat, melyek az élet végét, és a halált jelképezik.

Asztrológia tanfolyamok indulnak: 2020 - 2021 - 2022 - 2023

asztrologia online
Intenzív asztrológia tanfolyam:  (hetente 1 modul)
Online szeptemberben és februárban - rugalmas időbeosztással (kezdő)

- - - > Bővebb információ: www.asztrologus.net 

Normál ütemű asztrológia tanfolyamok:  (két hetente 1 modul)

Budapesten szeptemberben és februárban két hetente péntekenként este 
17.30-19.30ó. (kezdő)
Élő-online szeptemberben és februárban két hetente szombatonként 
9-11ó. (kezdő)
Online szeptemberben és februárban - rugalmas időbeosztással (kezdő)

 - - - > Bővebb információ: www.asztrologus.net

Budapesten szeptemberben és februárban két hetente csütörtökönként 
17.30-19.30ó. (haladó)
Élő-online szeptemberben és februárban  két hetente szombatonként 
14-16ó. (haladó)

Továbbképzések:
- - - > Bővebb információ: www.asztrologus.net
 
 
- - - > Bővebb információ: www.asztrologus.net

Karma Asztrológia Tanfolyam indul félévente:

Karma Asztrológia

Online Tanfolyam

Budapesten

Kezdő Tanfolyam

Haladó Tanfolyam