.

Asztrológia - Asztrológiai Tudástár

Az asztrológiában a szemhez, a látáshoz a Nap és a Hold kapcsolódik, ezeket szokás fővilágosítóknak is nevezni. Férfiaknál a bal szem a Holdhoz, a jobb szem a Naphoz tartozik, nőknél pont fordítva. Néhány állócsillag is beléphet a képletbe, együttállás esetén alakulhatnak ki látássérülések, szélsőséges esetben, ha a konstelláció betegségházakhoz is kapcsolható, akár vakság is. Ha a fővilágosítók rossz pozícióban vannak, az gyakran gyermekkori traumákra is utalhat, hiszen a Nap az apát, a Hold pedig az anyát is szimbolizálja. Ha akár kettejük között, akár köztük és a gyermek között megbomlik a harmónia, a bensőséges bizalmi viszony, olyan traumát okozhat a gyermeknek, amely alapjaiban rendíti meg a külvilághoz fűződő viszonyát.

Rövidlátás –távollátás

A rövid és távollátás nem igazán betegség, csupán egy fénytörési probléma, melyeket szemüveggel, kontaktlencsével lehet korrigálni. Ha a szem ideghártyája előtti üvegtest túl nagy, a környezetünkről visszaverődő fény az ideghártya elé vetül, ez a rövidlátás, amikor a közel lévő tárgyakat élesen, a távoliakat homályosan látjuk, Távollátás esetében pont fordítva, a fénysugarak a retina mögött keresztezik egymást, az illető távolra élesen, közelre viszont homályosan lát. A rövidlátónak közel kell magához engedni azt, amit látni akar, mert csak az orra hegyéig lát, magából indul ki. A távollátó ember mindent egy kis távolságból akar szemlélni, hogy minél élesebben láthassa, megfigyelhesse, távolságot tart, nem engedi magához közel a dolgokat, személyes zónájába nem enged be senkit. Időskorban gyakori a távollátás, ahogy az idős ember is egyre merevebb, zárkózottabb, elutasítóbb lesz, aktív cselekvőből passzív szemlélővé válik. Leginkább hajlamosak erre a Bika, a Szűz, a Rák, a Skorpió, a Bak és a Halak jegyében születettek. A szembetegségekkel összefüggő állócsillagok a Plejádok egyik kiemelt csillaga, az Alcyone, illetve az Aldebaran.

Szemhéjcsüngés

Időskorban előforduló, nem túl gyakori betegség, amikor a szemhéj megereszkedik, és többé-kevésbé eltakarja a szemet, akadályozva a látást. Lelki szinten jelezheti azt, hogy a beteg el akar zárkózni a külvilágtól, nem akar semmiféle konfliktust, el akar valamit takarni, nem akar szembenézni valamilyen problémával. Az öregkor szimbóluma az Uránusz és a Szaturnusz, de a fizikai furcsaságokat, deformitásokat is jelképezik, ezért duplán fontosak, hiszen a szemhéjcsüngés fizikai deformitásnak is felfogható.

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya elsősorban a Holdhoz köthető, mint minden nyálkahártya, másodsorban a Vénuszhoz, a könnymirigyek miatt. A szem begyulladásával, bevörösödésével, szúró fájdalommal járó fertőzés, mint minden gyulladásnál, itt is igaz, hogy a beteg fél szembesülni valamivel, el akar kerülni valami, legyen az kisgyermekkorban az anyai szeretet, vagy valamilyen negatív érzelem. A gyakran visszatérő kötőhártya-gyulladás esetén érdemes megvizsgálni milyen meg nem oldott lelki gondok húzódnak a háttérben.                  

Szemszárazság

A szemszárazság sok ember számára jelent gondot. A túl száraz szem, amely már nem tud sírni, jelképezi azt az embert, aki fél a saját érzelmeitől, nem engedi meg magának, hogy kifejezze azokat. Az ellenkezője, a folyamatosan könnyező szem azt jelzi, hogy az illető képtelen lelki sérelmeit elengedni, mindent érzelmi alapon közelít meg. A szemszárazság nagy részben időskori tünet, olyanokat, akiknek már nincs több könnyük, akik már belekeményedtek a szomorúságba, már minden könnyüket elsírták. A horoszkópban a félelem és a szorongás jelképtét, a Szaturnuszt kell vizsgálni, támadja-e a Vénuszt vagy a Holdat.

Zöld hályog

A zöld hályog, más néven a glaukóma a szem megnövekedett belnyomása és a csarnokvíz túltermelődése vagy felszívódási zavara miatt kialakuló szembetegség. Főszerepet a Jupiter játszik a horoszkópban, de mivel folyadékokról van szó, a Hold fényszögeit is vizsgálni kell. Szimbolikusan tekinthetjük úgy, hogy a glaukómás beteg befelé sírja el könnyeit, azok nem jönnek ki, és az így fokozódó nyomász okozza a problémákat. A zöld hályog gyakran a cukorbetegség társtünete, lelki háttere lehet az elfogadás hiánya, a szeretet elfogadására való képtelenség, illetve a betegre nehezedő túlzott terhek, túl nagy nyomás.               

Árpa

Gyakran előforduló betegség, fájdalmas gyulladás a szemhéjon, krónikus típusa a jégárpa. Azt szimbolizálja, hogy a beteg nem akar valamit meglátni, észrevenni, olyasvalamit, ami pedig szinte kiszúrja a szemét. Az árpa feltűnő helyen van, mutatja a külvilág felé, hogy valami probléma van. Az árpát a Szaturnusz szimbolizálja, az előfordulására való hajlamot azonban a Mars és a Hold fényszögei jelzik.

                               Retinaleválás

A retinán találhatóak azok az érzékelő receptorok, melyek a látott képeket az agyba közvetítik, ezért szerepe létfontosságú. Komolyabb sérülés vagy fizikai megerőltetés hatására a retina leszakadhat, ami súlyos esetben akár vaksághoz is vezethet. A balesetet, ütést, megerőltetést a Mars jelképezi, a szem ideghártyáját az Uránusz és a Merkúr. A kívülről jövő sérülés, hatás olyankor történik, ha a beteg valamit tudat alatt nem akar meglátni, kerüli egy problémával való szembesülést. A retinaleválás gyakran előfordul a koraszülötteknél fellépő oxigénhiány miatt, ami a szülők közötti konfliktust, diszharmóniát jelzi sok esetben, hiszen a szemet szimbolizáló Nap és a Hold egyben az apát és az anyát is jelképezi.

Színvakság

A színtévesztés és a színvakság hasonló típusú probléma. Színtévesztés esetén általában a piros és a zöld színt nem érzékeli a beteg. A piros a Mars színe, a zöld pedig a Merkúrhoz kötődik. A piros általánosságban a tilos, veszélyes dolgok színe, a zöld pedig a szabadságé, lehetőségeké, mint akár egy közlekedési lámpán. A színtévesztő ember szeretne előrehaladni, de nem feltétlenül veszi észre a szabad és a tilos jelzéseket. A teljes színvakság jelentése, hogy az illető nem nyitott az élet sokszínűségére. Az elemzést segíti, ha tudjuk, melyik bolygóhoz milyen szín köthető, és tudjuk, a beteg melyik színt nem érzékeli. A bolygók színei: Vénusz: rózsaszín, égszínkék, Merkúr: zöld, Nap: sárga, Hold: fehér, ezüst, Szaturnusz: fekete, szürke, barna, Mars: piros, Jupiter: türkizkék, lila, Plútó: mélykék, Uránusz: lila.

Kancsalság

A kancsalság diszharmóniát tükröz, a két szem két különböző irányba tekint, hátterében a Nap és a Hold, azaz az anya és az apa konfliktusa húzódik. A Mars és a Neptunusz állhat rossz pozícióban a Nappal és a Holddal, megtörve a szoláris és lunáris erők, a jin és a jang egyensúlyát. A kancsalságban szenvedő beteg sokszor keveredik félreértésbe, hiszen nem képes egyenesen szembenézni az élettel, a problémáival, saját magával.

Szürke hályog

A szürke hályog megakadályozza a tisztánlátást. Általában időskorban fordul elő, ekkorra az ember gyakran belemerevedik a világba, saját látásmódjába, hályog ül a szemén, nem lát tisztán, nem képes észrevenni a változást, alkalmazkodni a megújuló körülményekhez, beleolvad a szürkeségbe. Fiatalabb korban is kialakulhat, ha valaki nem képes észlelni a körülötte lévő világ színességét, változatosságát, nem képes megtalálni az örömöt, a szépet a mindennapi élet apróságaiban. A horoszkópban a szürke hályogot a Nap és a Neptunusz szimbolizálja, a Neptunusz jelképezvén a zavart, a káoszt, a ködöt, a homályt, a tisztánlátás hiányát.

Vakság

A biológiai vakság mögött általában lelki vakság, elvakultság található. Aki elutasította, hogy belső világával szembenézzen, foglalkozzon, azt a fizikai vakság rákényszeríti azáltal, hogy elzárja a külvilágtól, hogy felfedezhesse a Nap által reprezentált szíve, és a Hold által jelképezett lelke minden gazdagságát. A Nap és a Hold jelképezi a szemeket, a látást, ha betegségházban találjuk őket, az komoly problémát jelezhet. A velünk született vakság, mint minden egyéb veleszületett rendellenesség, észlelhető a horoszkópban, rossz konstellációk uralják a 2. és a 8. ház tengelyét vagy a Aszcendens-MC tengelyt, illetve ha bármilyen támadás éri a két fővilágosítót, a Napot és a Holdat, és ha negatív hatású állócsillagokkal, például az Algollal alkotnak fényszöget, de súlyos karmikus terhek is okozhatják.

Szembalesetek

Asztrológiai szempontból a szemet érő balesetek azért történnek, hogy egy külső, erőszakos hatás révén a beteg kénytelen legyen szembenézni egy olyan problémával, amellyel nem akart. Ha közlekedési balesetben sérül a látás, a 3. házat kell vizsgálni, ha munkahelyi balesetben, a 6. házat, egyéb erőszakos hatásokat a 7. ház mutat. A fővilágosítókat támadja a Mars, az Uránusz vagy a Plútó, az állócsillagok pedig vagy velük, vagy az Aszcendenssel állnak együtt.

Szemödéma

A szemödéma, azaz a szem beduzzadása, vizenyősödése általában allergia okozta tünet, az allergia lelki hátterének kifejtését ld. az allergia elemzésénél. A szemet érintő allergiás tünetek esetén, mint a szem bedagadása, könnyezés, viszketés, általában a Mars vagy a Jupiter támadja a Holdat. Ha a Jupiter a támadó, gyakran a lelki problémát valaminek az elfogadása okozza.

Asztrológia tanfolyamok indulnak: 2024 - 2025 - 2026 - 2027

asztrologia online
Intenzív asztrológia tanfolyam :  (hetente 1 modul)
 
Online szeptemberben és februárban - rugalmas időbeosztással (kezdő )
Asztrológia tanfolyam: 2024 február 3.     (szombat)
- - - > Bővebb információ: www.asztrologus.net 
 

Normál ütemű asztrológia tanfolyam:  (két hetente 1 modul)

Online szeptemberben és februárban - rugalmas időbeosztással (kezdő )

Asztrológia tanfolyam: 2024 február 10.     (szombat) 
- - - > Bővebb információ: www.asztrologus.net

 

  
További lehetőségek:
Egyéni asztrológia oktatás Online (kezdő / haladó)
- - - > Bővebb információ: www.asztrologus.net
Online Mentorálás  szeptemberben és februárban (asztrológusoknak)
- - - > Bővebb információ: www.asztrologus.net
 
 

Karma Asztrológia Tanfolyam indul félévente:

Karma Asztrológia

Online Tanfolyam

Budapesten

Kezdő Tanfolyam

Haladó Tanfolyam